
Zemiakové placky s kyslou smotanou
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 vajcia
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- soľ
- čierne korenie
- olej na vyprážanie
- 150 g kyslej smotany
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
Najprv zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno do väčšej misy. Cibuľu nakrájajte na najjemnejšie kúsky alebo nastrúhajte a pridajte k nastrúhaným zemiakom. Vajcia rozšľahajte a primiešajte k zemiakom spolu s múkou, soľou a čiernym korením podľa chuti. Dôkladne premiešajte, aby vznikla hustá zemiaková zmes. Na panvici rozohrejte olej, tak aby bolo plátno na vyprážanie dostatočne dobré a začnite s opekaním placiek. Lyžicou naberajte zmes a vytvárajte placky, ktoré opražte z oboch strán dozlatista, približne 4-5 minút na každej strane. Hotové placky vyberte na papierový obrúsok, ktorý odsaje prebytočný olej. Podávajte ich teplé s kyslou smotanou na vrchu a posypané čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou pre sviežu chuť. Tento jednoduchý recept je výbornou voľbou pre rýchle a chutné jedlo doma.