
Tradičný slovenský segedínsky guláš
Ingrediencie
- 500 g bravčového stehenného mäsa
- 300 g kyslej kapusty
- 2 lyžice bravčovej masti
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica sladkej papriky
- 1 čajová lyžička rascovej semienka
- 200 ml smotany na varenie
- soľ podľa chuti
- čierne mleté korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 200 ml vody
Postup prípravy
Bravčové mäso nakrájame na menšie kocky. Kyslú kapustu prepláchneme v studenej vode, aby nebola príliš kyslá, a necháme odkvapkať. V hrnci rozpálime bravčovú masť, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a smažíme do zlatej farby. Pridáme pretlačený cesnak, krátko orestujeme. Vsypeme sladkú papriku a rascu, premiešame a hneď pridáme mäso, aby sa paprika nepripálila. Mäso opražíme zo všetkých strán do bielozlatej farby.
Následne pridáme kyslú kapustu, podlejeme 200 ml vody, osolíme a okoreníme podľa chuti. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni približne 1 hodinu, kým mäso nie je mäkké. Ak je omáčka príliš riedka, pridáme múku rozmiešanú v malom množstve vody a dobre premiešame, aby guláš zhustol.
Nakoniec doladíme chuť podľa potreby a pridáme smotanu na varenie, ktorú dôkladne vmiešame do guláša. Necháme ešte krátko prejsť varom, ale už nevrátime do varu, aby sa smotana nezrazila. Podávame s domácou knedľou alebo čerstvým chlebom.