
20 min.
Príprava
50 min.
Pečenie
4 os.
Porcia
Šošovicová polievka
Ingrediencie
- 200 g šošovice
- 150 g údeného mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné mrkvy
- 1 petržlen
- 1 zemiak
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 1 liter vody alebo zeleninového vývaru
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Šošovicu prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte chvíľu namočenú, ak máte čas. Údené mäso nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno, mrkvu, petržlen a zemiak olúpte a nakrájajte na kocky. V hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu do zlatista, pridajte cesnak a papriku, krátko orestujte, aby papriku nezhltli. Pridajte údené mäso, zeleninu a prepláchnutú šošovicu. Všetko zalejte vývarom alebo vodou, osoľte a okoreňte podľa chuti. Polievku priveďte do varu, potom znížte teplotu a na miernom ohni varte približne 40 až 50 minút, kým šošovica a zelenina nezmäknú. Podľa potreby dolievajte vodu, ak by bola polievka príliš hustá. Podávajte horúce s čerstvým chlebom alebo chlebovými krutónmi.
Hodnotenia receptu
Nikto zatiaľ recept nehodnotil.