
Segedínsky guláš
Ingrediencie
- 500 g bravčového mäsa na guláš
- 300 g kyslého kapustového zelí
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička mletej pálivej papriky
- 200 ml vývaru alebo vody
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti alebo oleja
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička kmínu
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 1 deci kyslej smotany na dochutenie
Postup prípravy
Na rozpálenú bravčovú masť alebo olej v hlbokej panvici alebo hrnci pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte do zlatista. Pridajte pretlačený cesnak a mletú sladkú a pálivú papriku, krátko orestujte, aby sa paprika rozvinula, ale nespálila. Následne pridajte nakrájané bravčové mäso na kocky a opekajte zo všetkých strán do zlatista. Pridajte kyslé kapustové zelí, kmín, soľ a čierne korenie podľa chuti, zamiešajte a prelejte vývarom alebo vodou. Prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť na miernom ohni približne 1 hodinu, až kým nie je mäso mäkké a chute sa dobre spoja. Na záver záprah pripravte zmiešaním múky s troškou studenej vody a za stáleho miešania ho vmiešajte do guláša, nechajte chvíľu povariť, aby sa omáčka zahustila. Potom odstavte z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu pre jemnosť a krémovosť. Podávajte s čerstvým chlebom, knedľou alebo varenými zemiakmi.