
Pizza cesto s paradajkovou omáčkou a mozzarellou
Ingrediencie
- na cesto: 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej vody
- 7 g sušeného droždia
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 30 ml olivového oleja; na paradajkovú omáčku: 400 g drvených paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- soľ
- korenie
- 1 čajová lyžička cukru; na dokončenie: 250 g čerstvej mozzarelly
- čerstvá bazalka na ozdobenie
- olivový olej na pokvapkanie
Postup prípravy
Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame teplú vodu, cukor a sušené droždie. Necháme stáť 5-10 minút, kým sa droždie aktivuje a zmes začne peniť. Do veľkej misy preosejeme hladkú múku a pridáme soľ. Po aktivácii droždia ho pridáme do múky spolu s olivovým olejom. Dôkladne zmiešame a vytvoríme hladké cesto. Cesto na pizzu hnetieme 10 minút, kým nie je elastické. Potom ho vložíme do misy, zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Na panvici na strednom ohni osmažíme nasekaný cesnak na olivovom oleji. Potom pridáme drvené paradajky, bazalku, soľ, korenie a cukor. Varíme na miernom ohni 15-20 minút, kým omáčka nezhustne. Keď cesto vykysne, predhrejeme rúru na 250 °C. Cesto prehnietiť a vyvaľkáme na tenký kruh na pomúčenom stole. Prenesieme na plech s papierom na pečenie. Na cesto natrieme paradajkovú omáčku a na vrch poukladáme nakrájanú mozzarellu. Pečieme v predhriatej rúre 10-15 minút, alebo kým cesto nie je zlatisté a chrumkavé. Po upečení pizzu posypeme čerstvou bazalkou a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame horúce.