
Pikantné bazalkové lístkové cesto
Ingrediencie
- 500 g lístkového cesta
- 100 g čerstvej bazalky
- 50 g parmezánu
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička červeného korenia
- soľ podľa chuti
- olivový olej na potretie
Postup prípravy
Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Lístkové cesto vyberte z chladničky a nechajte ho niekoľko minút odpočívať na pracovnej doske. Medzitým umyte bazalku a nasekajte ju na jemno. V miske zmiešajte nasekanú bazalku, nastrúhaný parmezán, červené korenie a soľ. Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Cesto rozvaľkajte na tenký plát a nakrájajte na požadované tvary, napríklad štvorce alebo prúžky. Na každý kúsok cesta naneste jemnú vrstvu bazalkovej zmesi a zrolujte alebo prehnite na polovicu.
Potom pripravte vajce a rozšľahajte ho. Každý kúsok cesta potrite rozšľahaným vajcom, aby sa dosiahla krásna zlatá farba pri pečení. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a naukladajte naň pripravené cesto. Pečte v predhriatej rúre asi 15-20 minút, alebo kým cesto nie je zlatohnedé a chrumkavé. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke a podávajte ako teplé alebo studené predjedlo. Tento recept je nielen jednoduchý, ale aj veľmi pôsobivý a určite poteší každého hosťa.