
Pečený pstruh s bylinkovým maslom a zeleninou
Ingrediencie
- 2 čerstvé pstruhy pripravené na pečenie
- 100 g masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 200 g cherry paradajok
- 1 stredná cuketa
- 1 červená paprika
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 PL olivového oleja
Postup prípravy
Najprv si pripravíme bylinkové maslo: maslo necháme zmäknúť na izbovú teplotu, pridáme na jemno nasekaný cesnak, nasekaný tymian a rozmarín, trochu soli a čierneho korenia. Všetko dôkladne premiešame a odložíme do chladničky. Pstruhy opláchneme pod studenou vodou a osušíme papierovou utierkou. Citrón nakrájame na tenké plátky. Pevnú plech na pečenie alebo zapekaciu misku vytrieme olivovým olejom. Do každej ryby vložíme niekoľko plátkov citróna a následne ju potrieme pripraveným bylinkovým maslom zvonka i zvnútra. Zeleninu – cherry paradajky, nakrájanú cuketu na kolieska a červenú papriku na pásiky – rozložíme okolo pstruhov. Celú prílohu pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Plech vložíme do predhriatej trúby na 180 °C a pečieme približne 25 minút. Po upečení necháme pstruha chvíľu odpočinúť a môžeme podávať. Tento recept je ideálny na podávanie so zemiakmi alebo čerstvým chlebom.