
Koreninové pizza cesto
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 1 balenie sušeného droždia
- 300 ml teplej vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup prípravy
Na začiatku si najprv pripravíme kvások. V teplej vode rozpustíme cukor a pridáme sušené droždie. Necháme stáť asi 10 minút, kým sa vytvorí pena. V miske zmiešame hladkú múku so soľou, sušenou bazalkou, oreganom a mletým čiernym korením. Do múkovej zmesi pridáme pripravný kvások a olivový olej. Rukami alebo ručným mixérom miesime cesto, kým sa nespojí a nebude hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepivé, pridáme trochu múky, ak je naopak suché, pridáme trochu vody. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie alebo medzi dve misky, aby sme zabránili jeho osychaniu, a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým sa objem cesto nezvýši minimálne dvojnásobne. Po vykysnutí cesto jemne prepracujeme a rozdelíme na dve alebo tri časti, podľa preferovanej veľkosti pizz. Každú časť rozvaľkáme na požadovanú hrúbku a umiestnime na plech alebo do formy. Cesto môžeme predpekať pri teplote 220 °C po dobu 5-7 minút, potom potrieme paradajkovým pretlakom a pridáme obľúbené prísady. Pizzu pečieme v predhriatej rúre 10-15 minút, alebo kým okraje nie sú zlatohnedé a chrumkavé.