
Koreninové pizza cesto
Ingrediencie
- 500 g pšeničnej múky
- 300 ml teplej vody
- 7 g sušeného droždia
- 10 g soli
- 10 ml olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušeného bazalky
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 1 čajová lyžička cukru
Postup prípravy
Najprv si pripravte všetky ingrediencie. Vo veľkej miske zmiešajte múku, soľ, oregano, bazalku, cesnakový prášok a cukor. V inej miske rozmiešajte teplú vodu s droždím a nechajte stojí cca 5 minút, kým sa vytvorí pena. Potom pridajte droždie do suchých ingrediencií. Pridajte olivový olej a všetko dôkladne premiešajte, až kým nevytvoríte hladké cesto. Cesto môžete hniesť na pomúčenom povrchu asi 10 minút, kým je pružné a hladké. Potom vložte cesto do jemne naolejovanej mise, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezväčší objem. Po vykysnutí cesto ešte raz prehnite a môžete ho rozdeliť na polovice alebo ho nechať ako jeden kus. Pred rozvaľkaním ho nechajte odpočívať ešte 15 minút. Potom cesto rozvaľkajte na požadovanú hrúbku a pridajte vaše obľúbené polevy. Pečte v predhriatej rúre na 220 °C asi 15-20 minút, alebo kým nie je zlato-hnedé a chrumkavé.