
Koreninové chlebové cesto
Ingrediencie
- 500g pšeničnej múky
- 10g soli
- 10g cukru
- 7g sušeného droždia
- 300ml teplej vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
Postup prípravy
Na prípravu koreňového chlebového cesta začnite zmiešaním pšeničnej múky, soli, cukru, sušeného droždia, mletého čierneho korenia, oregána, mletej papriky a cesnakového prášku v veľkej mise. Dobre premiešajte suché ingrediencie. Potom pridajte teplú vodu a olivový olej. Zmiešajte všetky ingrediencie, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto potom hnetite asi 10 minút na pomúčenom povrchu, kým nie je elastické a hladké. Po hnetení cesto vložte do jemne naolejovanej misy a zakryte utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým sa nezdvojnásobí. Keď cesto vykysne, vyklopte ho na pomúčený povrch, jemne ho prehnite a vytvarujte do požadovaného tvaru (napr. bochník). Cesto opäť zakryte a nechajte ho kysnúť dalších 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 220°C. Po vykysnutí cesto vložte do predhriatej rúry a pečte 25-30 minút, kým nebude zlatohnedé a pri poklepaní bude znieť duté. Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.