Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Koreninové chlebové cesto
60 min.
Príprava
30 min.
Pečenie
8 os.
Porcia

Koreninové chlebové cesto

4 / 5.0
| Vaše hodnotenie receptu

Ingrediencie

  • 500g pšeničnej múky
  • 10g soli
  • 10g cukru
  • 7g sušeného droždia
  • 300ml teplej vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku

Postup prípravy

Na prípravu koreňového chlebového cesta začnite zmiešaním pšeničnej múky, soli, cukru, sušeného droždia, mletého čierneho korenia, oregána, mletej papriky a cesnakového prášku v veľkej mise. Dobre premiešajte suché ingrediencie. Potom pridajte teplú vodu a olivový olej. Zmiešajte všetky ingrediencie, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto potom hnetite asi 10 minút na pomúčenom povrchu, kým nie je elastické a hladké. Po hnetení cesto vložte do jemne naolejovanej misy a zakryte utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým sa nezdvojnásobí. Keď cesto vykysne, vyklopte ho na pomúčený povrch, jemne ho prehnite a vytvarujte do požadovaného tvaru (napr. bochník). Cesto opäť zakryte a nechajte ho kysnúť dalších 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 220°C. Po vykysnutí cesto vložte do predhriatej rúry a pečte 25-30 minút, kým nebude zlatohnedé a pri poklepaní bude znieť duté. Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.

Hodnotenia receptu

Jana
25.08.2024 - 05:05
Chlieb sa podaril, koreniny mu dali peknú vôňu a chuť. Postup bol jasný a jednoduchý, len som si dal trocha viac cesnakového prášku :) Určite vyskúšam znova!