
Klasická slovenská bryndzová halušky
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 250 g hladkej múky
- 200 g bryndze
- 150 ml kyslej smotany
- 1 cibuľa
- 50 g slaniny
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy
Najprv si očistíme a nastrúhame zemiaky na jemno, ktoré potom premiešame s múkou a štipkou soli, aby vzniklo husté cesto na halušky. V hrnci privedieme osolenú vodu do varu a cez haluškovač alebo drobné dierky sitka do nej opatrne vložíme cesto tak, aby vznikli malé halušky. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte chvíľu povariť a potom ich vyberieme. Na panvici na miernom ohni opečieme nakrájanú slaninu do chrumkava, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a spoločne ešte chvíľu osmažíme. Uvarené halušky premiešame s bryndzou tak, aby sa syr rovnomerne roztopil, a pridáme opečenú cibuľku so slaninou. Dochutíme čiernym korením podľa chuti a na záver pridáme kyslú smotanu, ktorá jedlu dodá krémovosť a jemnosť. Podávame teplé ako hlavné jedlo alebo prílohu.