Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Klasická slovenská bryndzová halušky
40 min.
Príprava
0 min.
Pečenie
4 os.
Porcia

Klasická slovenská bryndzová halušky

4 / 5.0
| Vaše hodnotenie receptu

Ingrediencie

  • 500 g zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • 200 g bryndze
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 cibuľa
  • 50 g slaniny
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup prípravy

Najprv si očistíme a nastrúhame zemiaky na jemno, ktoré potom premiešame s múkou a štipkou soli, aby vzniklo husté cesto na halušky. V hrnci privedieme osolenú vodu do varu a cez haluškovač alebo drobné dierky sitka do nej opatrne vložíme cesto tak, aby vznikli malé halušky. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte chvíľu povariť a potom ich vyberieme. Na panvici na miernom ohni opečieme nakrájanú slaninu do chrumkava, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a spoločne ešte chvíľu osmažíme. Uvarené halušky premiešame s bryndzou tak, aby sa syr rovnomerne roztopil, a pridáme opečenú cibuľku so slaninou. Dochutíme čiernym korením podľa chuti a na záver pridáme kyslú smotanu, ktorá jedlu dodá krémovosť a jemnosť. Podávame teplé ako hlavné jedlo alebo prílohu.

Hodnotenia receptu

Marián
18.05.2025 - 06:01
Super recept, halušky vyšli presne podľa očakávaní, bryndza dobrá, cibuľka so slaninou pridala skvelú chuť. Trochu som pridal viac korenia, ale to už je na vkuse každého. Vrelo odporúčam!