
Jahodové sušienkové cesto
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 200 g čerstvých jahôd
- štipka soli
Postup prípravy
Na začiatok pripravíme ingrediencie. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. V miske zmiešame múku, práškový cukor a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a prstami vytvoríme drobivú zmes. Potom pridáme vajce a vanilkový extrakt a všetko dôkladne premiešame, až vytvoríme hladké cesto. Jahody umyjeme, odsajeme a nakrájame na drobné kúsky, ktoré jemne zapracujeme do cesta. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odležať v chladničke asi 30 minút. Predhrejeme si rúru na 180 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku približne 5 mm. Pomocou formičiek vykrajujeme sušienky a ukladáme ich na plech. Pečieme v predhriatej rúre približne 12-15 minút alebo kým povrch nezačne byť zlatohnedý. Po upečení necháme sušienky vychladnúť na mriežke. Podávame s čajom alebo kávou a užívame si lahodnú chuť jahôd.