
Hovädzie na červenom víne s cibuľou
Ingrediencie
- 800 g hovädzieho mäsa na dusenie
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 ml červeného vína
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 polievková lyžica masla
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 1 bobkový list
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Najprv pripravíme hovädzie mäso, ktoré nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké plátky, cesnak nasekáme nahrubo. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejeme olej a maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do zlatista. Následne pridáme cesnak a krátko orestujeme, aby sa uvoľnila vôňa. Mäso osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme, potom ho pridáme do panvice a z každej strany ho prudko opečieme do hneda, aby sa zatiahlo a zachovali sa šťavy. Po opečení mäso zalejeme červeným vínom a necháme chvíľu zovrieť, aby sa odparil alkohol. Pridáme hovädzí vývar, tymián a bobkový list. Prikryjeme a na miernom ohni dusíme približne 2 hodiny, alebo kým mäso nebude mäkké a šťavnaté. Po dovarení mäso vyberieme, omáčku podľa potreby dochutíme soľou a korením a môžeme ju trochu zredukujeme odvarením na väčšiu hustotu. Podávame s obľúbenou prílohou, napríklad zemiakovými knedľami alebo čerstvým chlebom. Tento pokrm chutí ešte lepšie na druhý deň, keď sa chute dobre prepoja.