
Hovädzí guláš podľa tradičného receptu
Ingrediencie
- 700 g hovädzieho mäsa na guláš
- 3 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletej pálivej papriky
- 2 PL bravčovej masti alebo oleja
- 1 ČL rasce
- 2 stredné mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 červená paprika
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 500 ml hovädzieho vývaru alebo vody
Postup prípravy
Najskôr si pripravíme mäso, ktoré nakrájame na kocky s veľkosťou približne 2×2 cm. Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno. V hrnci alebo hlbokej panvici rozpálime bravčovú masť alebo olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme ju na miernom ohni do zlatista, aby získala jemne sladkastú chuť, čo je základom pre dobrý guláš. Potom pridáme na jemno nakrájaný cesnak, rasu a obe druhy papriky. Krátko premiešame, aby paprika nezhorela a pustila svoju arómu.
Pridáme nakrájané hovädzie mäso a zo všetkých strán ho prudko osmažíme, aby sa zatiahlo a získalo farbu. Následne mäso osolíme a okoreníme podľa chuti. Zalejeme ho horúcim hovädzím vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso úplne ponorené. Prikryjeme a necháme dusiť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
Medzitým očistíme mrkvu, zemiaky a červenú papriku. Mrkvu a papriku nakrájame na menšie kúsky, zemiaky na kocky. Po uplynutí času pridáme zeleninu k mäsu a varíme ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne a guláš získá hustú a bohatú konzistenciu.
Ak je guláš príliš hustý, pridáme trochu vody alebo vývaru. Na záver podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame horúce s čerstvým chlebom alebo knedľou. Tento recept je ideálny pre rodinnú večeru či stretnutie s priateľmi.