
Francúzska cibuľová polievka
Ingrediencie
- 500 g cibule
- 30 g masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica cukru
- 1 strúčik cesnaku
- 1 liter hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 150 ml suchého bieleho vína
- 2 vetvičky tymianu
- 1 bobkový list
- soľ
- čierne korenie
- 4 plátky bagety alebo toastového chleba
- 150 g nastrúhaného syra Gruyère alebo eidam
Postup prípravy
Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké polkiláče. V hrnci rozohrejte maslo spolu s olivovým olejom, pridajte cibuľu a cukor a pomaly ju smažte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým cibuľa nezíska zlatohnedú farbu a jemne sa neskaramelizuje. Pridajte nasekaný cesnak, krátko osmažte, potom poduste s bielym vínom asi 5 minút. Pridajte vývar, tymian, bobkový list, soľ a korenie. Polievku priveďte do varu a potom na miernom ohni varte asi 20 minút. Medzitým rozohrievajte rúru na 180 °C. Plátky bagety položte na plech, potrite ich trochou olivového oleja a tiež ich dajte zapiecť do rúry, aby zmäkli a jemne chytili farbu. Polievku nalejte do zapekacích misiek, na každú misku položte plátok opečeného chleba a posypte ho nastrúhaným syrom. Polievky zapečte v rúre pri 200 °C asi 10 minút, alebo kým syr pekne neroztopí a nezíska zlatohnedú kôrku. Podávajte horúce, ideálne s čerstvými bylinkami na ozdobu.