Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Francúzska cibuľová polievka
60 min.
Príprava
10 min.
Pečenie
4 os.
Porcia

Francúzska cibuľová polievka

Ingrediencie

  • 500 g cibule
  • 30 g masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica cukru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 liter hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 2 vetvičky tymianu
  • 1 bobkový list
  • soľ
  • čierne korenie
  • 4 plátky bagety alebo toastového chleba
  • 150 g nastrúhaného syra Gruyère alebo eidam

Postup prípravy

Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké polkiláče. V hrnci rozohrejte maslo spolu s olivovým olejom, pridajte cibuľu a cukor a pomaly ju smažte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým cibuľa nezíska zlatohnedú farbu a jemne sa neskaramelizuje. Pridajte nasekaný cesnak, krátko osmažte, potom poduste s bielym vínom asi 5 minút. Pridajte vývar, tymian, bobkový list, soľ a korenie. Polievku priveďte do varu a potom na miernom ohni varte asi 20 minút. Medzitým rozohrievajte rúru na 180 °C. Plátky bagety položte na plech, potrite ich trochou olivového oleja a tiež ich dajte zapiecť do rúry, aby zmäkli a jemne chytili farbu. Polievku nalejte do zapekacích misiek, na každú misku položte plátok opečeného chleba a posypte ho nastrúhaným syrom. Polievky zapečte v rúre pri 200 °C asi 10 minút, alebo kým syr pekne neroztopí a nezíska zlatohnedú kôrku. Podávajte horúce, ideálne s čerstvými bylinkami na ozdobu.

Hodnotenia receptu

Nikto zatiaľ recept nehodnotil.