
Cuketové placky so syrovou omáčkou
Ingrediencie
- 500 g cukety
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 50 g parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 1 zväzok petržlenu
- 2 PL olivového oleja
- 250 ml smotany na varenie
- 100 g syra eidam
- 1 ČL horčice
Postup prípravy
Najprv umyte a nastrúhajte cuketu na jemnom strúhadle. Následne cuketu posoľte a nechajte asi 10 minút postáť, potom ju dobre vyžmýkajte, aby sa zbavila prebytočnej vody. V mise rozšľahajte vajcia, pridajte nastrúhanú cuketu, hladkú múku, nastrúhaný parmezán, pretlačený cesnak, nasekaný petržlen, soľ a korenie, a dôkladne premiešajte, aby vzniklo hustejšie cesto na placky. Na panvici rozohrejte olivový olej a pomocou lyžice vytvárajte menšie placky, ktoré opečte z oboch strán dozlatista, asi 3-4 minúty z každej strany. Na prípravu syrovej omáčky rozohrejte smotanu na varenie, pridajte nastrúhaný eidam a horčicu, miešajte, kým sa syr nerozpustí a omáčka nezhustne. Podávajte teplé cuketové placky poliate syrovou omáčkou, prípadne ozdobené čerstvým petržlenom. Toto jedlo je výborné ako samostatné hlavné jedlo alebo príloha k mäsovým pokrmom.