
Cuketové fašírky so syrom a bylinkami
Ingrediencie
- 400 g cukety
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo parmezán)
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa
- 3 polievkové lyžice strúhanky
- 4 polievkové lyžice hladkej múky
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- olivový olej na smaženie
Postup prípravy
Najprv umyte cuketu a nastrúhajte ju na jemnom strúhadle. Postupne ju prisypte so soľou a nechajte 10 minút stáť, aby pustila vodu. Potom cuketu dôkladne vyžmýkajte, aby fašírky neboli príliš vodnaté. Na panvici rozohrejte trochu oleja a krátko osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom, aby zmäkli a uvoľnili arómu. Vo väčšej mise zmiešajte nastrúhanú cuketu, osmaženú cibuľu s cesnakom, nastrúhaný syr, vajcia, strúhanku a múku. Osolte, okoreňte a pridajte tymian a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná zmes vhodná na tvarovanie fašírok. Na panvici rozohrejte olej a tvarujte z masy malé placky alebo fašírky, ktoré smažte na strednom ohni do zlatista z oboch strán, približne 3-4 minúty z každej strany. Po usmažení fašírky nechajte na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný olej. Podávajte teplé s obľúbenou omáčkou alebo čerstvým pečivom a šalátom podľa chuti. Tento recept je výborný aj ako ľahká príloha k mäsu alebo zeleninovým jedlám.