
Bylinkové cesto na pizzu
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 7 g sušeného droždia
- 2 lyžice sušených byliniek (oregano
- bazalka
- tymián)
Postup prípravy
Na začiatku si pripravíme cesto. V miske zmiešame teplú vodu, cukor a sušené droždie. Necháme stáť asi 5-10 minút, kým sa droždie aktivuje a vytvorí penu. V ďalšej miske zmiešame hladkú múku so soľou a sušenými bylinkami. Keď je droždie pripravené, pridáme ho do múky spolu s olivovým olejom. Rukami alebo kneadovným strojom vypracujeme cesto, kým nie je hladké a elastické, čo trvá približne 10 minút. Ak je cesto príliš lepkavé, môžeme pridať trochu múky. Potom cesto zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, až kým nezväčší objem dvojnásobne. Keď je cesto nakysnuté, prepracujeme ho a rozdelíme na 2 časti (pre veľké pizze) alebo 4 časti (pre menšie pizze). Každú časť rozvaľkáme na požadovanú hrúbku. Rúru predhrejeme na 220°C a cesto pred pečením potrieme olivovým olejom a pridáme obľúbené ingrediencie na vrch. Pečieme približne 15-20 minút, kým je cesto zlatisté a chrumkavé.