Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Bratislavské rožky
90 min.
Príprava
20 min.
Pečenie
12 os.
Porcia

Bratislavské rožky

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček suchého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 200 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru (na náplň)
  • 2 PL mlieka (na náplň)

Postup prípravy

Najprv si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozmiešame suché droždie so 1 lyžicou cukru a necháme 10 minút odstáť, kým sa vytvorí pena. V mise zmiešame hladkú múku, vanilkový cukor, zvyšok cukru, vajce a rozpustené maslo. Pridáme kvások a vypracujeme hladké a elastické cesto. To prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, až kým zdvojnásobí svoj objem.
Medzitým si pripravíme orechovú náplň. Mleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a pridáme 2 lyžice mlieka, aby sme vytvorili hladkú pastu.
Po vykysnutí cesta ho rozdelíme na menšie kúsky, ktoré vyvaľkáme na oválne placky. Na každý kúsok cesta natrieme orechovú plnku a zrolujeme ho do tvaru rožka. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rožky necháme ešte 15 minút podkysnúť a potom ich pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút, kým krásne nezíska zlatistú farbu. Po dopečení ich necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Hodnotenia receptu

Nikto zatiaľ recept nehodnotil.