
Tekvicová polievka
Ingrediencie
- 800 g tekvica Hokkaido
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnak
- 1 zemiak
- 1 PL rastlinný olej
- 700 ml zeleninový vývar
- 100 ml smotana na varenie
- soľ
- čierne korenie
- muškátový oriešok
Postup prípravy
Tekvicu Hokkaido dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky aj so šupkou, ktorá sa pri varení zmäkne. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V hrnci rozpálime rastlinný olej, pridáme cibuľu a cesnak a za občasného miešania orestujeme do zlatista. Pridáme kúsky tekvice a zemiak, krátko opečieme a zalejeme zeleninovým vývarom. Polievku privedieme do varu a potom na miernom ohni varíme približne 20 minút, kým sú zelenina mäkká.
Po uvarení polievku rozmixujeme do hladka ponorným mixérom. Vmiešame smotanu na varenie a dochutíme soľou, čiernym korením a štipkou muškátového oriešku. Polievku ešte krátko povaríme, aby sa chute spojili.
Podávame horúcu polievku ozdobenú čerstvými bylinkami alebo krutónmi podľa chuti. Táto tekvicová polievka je výborným predjedlom alebo ľahkým hlavným jedlom v chladnejšom počasí.