Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Tekvicová polievka
20 min.
Príprava
0 min.
Pečenie
4 os.
Porcia

Tekvicová polievka

4 / 5.0
| Vaše hodnotenie receptu

Ingrediencie

  • 800 g tekvica Hokkaido
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 zemiak
  • 1 PL rastlinný olej
  • 700 ml zeleninový vývar
  • 100 ml smotana na varenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok

Postup prípravy

Tekvicu Hokkaido dôkladne umyjeme a nakrájame na menšie kúsky aj so šupkou, ktorá sa pri varení zmäkne. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V hrnci rozpálime rastlinný olej, pridáme cibuľu a cesnak a za občasného miešania orestujeme do zlatista. Pridáme kúsky tekvice a zemiak, krátko opečieme a zalejeme zeleninovým vývarom. Polievku privedieme do varu a potom na miernom ohni varíme približne 20 minút, kým sú zelenina mäkká.

Po uvarení polievku rozmixujeme do hladka ponorným mixérom. Vmiešame smotanu na varenie a dochutíme soľou, čiernym korením a štipkou muškátového oriešku. Polievku ešte krátko povaríme, aby sa chute spojili.

Podávame horúcu polievku ozdobenú čerstvými bylinkami alebo krutónmi podľa chuti. Táto tekvicová polievka je výborným predjedlom alebo ľahkým hlavným jedlom v chladnejšom počasí.

Hodnotenia receptu

Mária
31.07.2025 - 06:02
Tekvicová polievka podľa tohto receptu je fakt chutná a jednoduchá na prípravu. Páči sa mi, že sa nemusí tekvica šúpať, to je super. Určite ju ešte niekoľkokrát urobím!