
Pečený kapustový koláč so slaninou a syrom
Ingrediencie
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g údenej slaniny
- 150 g tvrdého syra
- 3 vajcia
- 200 ml kyslej smotany
- 100 g hladkej múky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 ml oleja
- soľ
- čierne korenie
- muškátový oriešok
Postup prípravy
Najskôr si pripravte kyslú kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchnite ju vo vode a dobre vyžmýkajte. Slaninu nakrájajte na malé kocky a cibuľu nasekajte nadrobno. V panvici rozohrejte olej a orestujte slaninu do chrumkava. Pridajte cibuľu a cesnak, krátko osmažte do zmäknutia. Kapustu pridajte k slanine a dobre premiešajte, na miernom ohni duste asi 10 minút, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Nechajte ich mierne vychladnúť. V mise rozšľahajte vajcia s kyslou smotanou a pridajte múku, dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Do cesta vmiešajte nakrájaný syr a potom primiešajte kapustovú zmes so slaninou. Cesto prelejte do vymastenej formy na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút, kým koláč nezíská zlatohnedú kôrku. Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť, potom nakrájajte a podávajte teplý ako hlavné jedlo alebo prílohu. Tento koláč chutí výborne s čerstvým chlebom a šalátom.