
Pečené zemiakové placky s bryndzou a cibuľou
Ingrediencie
- 600 g zemiakov
- 150 g bryndze
- 1 stredná cibuľa
- 2 vajcia
- 50 g hladkej múky
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- olivový olej na potretie alebo jemné potretie plechu
Postup prípravy
Zemiaky očistite, nastrúhajte najemno a nechajte chvíľu odstáť, potom ich dobre vyžmýkajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu. Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké plátky. V miske zmiešajte nastrúhané zemiaky s bryndzou, vajcami a múkou. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Pridajte nakrájanú cibuľu a všetko dôkladne premiešajte na husté cesto. Na plech vyložený papierom na pečenie alebo jemne potretý olejom vytvorte pomocou lyžice placky približne o priemere 8-10 cm. Placky potrite zľahka olejom, aby sa pekne upiekli a nezlepili. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 25 až 30 minút, alebo kým placky nebudú zlatej farby a chrumkavé na povrchu. Po upečení nechajte placky chvíľu vychladnúť a podávajte teplé, napríklad so šalátom alebo kyslou smotanou. Placky sú výdatné a chutné, vhodné ako hlavné jedlo alebo príloha.