
Zeleninová lasagna
Ingrediencie
- 200 g lasagnových rezancov
- 1 stredná cuketa (cca 200 g)
- 1 stredný baklažán (cca 250 g)
- 1 červená paprika (cca 150 g)
- 200 g cherry paradajok
- 1 cibuľa (cca 100 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 600 ml mlieka
- 150 g strúhaného syra (napr. ementál
- mozzarella alebo parmezán)
- 2 PL olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- sušené oregano
- sušená bazalka
Postup prípravy
Najprv si predhrejeme rúru na 200 °C. Cuketu, baklažán a papriku umyjeme, nakrájame na tenké plátky alebo kolieska. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno. Na plech dáme papier na pečenie, rozložíme cuketu, baklažán, papriku a cherry paradajky, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou, čiernym korením, sušeným oreganom a bazalkou. Pečieme v rúre asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne a nezačne byť mierne karamelizovaná.
Medzitým si pripravíme bešamelovú omáčku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a za stáleho miešania varíme pár minút, aby sa múka zapražila, ale nezhnedla. Postupne prilievame mlieko a miešame, kým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou, čiernym korením a prípadne štipkou muškátového orieška.
Na dno zapekacej misy nalejeme trošku bešamelu, potom vrstvu lasagnových plátkov, na ne rozložíme polovicu pečenej zeleniny, opäť bešamel a posypeme syrom. Tento postup zopakujeme so zvyšnou zeleninou a plátkami lasagní. Na vrch dáme poslednú vrstvu lasagní, bešamel a posypeme zvyšným syrom.
Lasagnu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým vrch nie je zlatistý a chrumkavý. Po upečení necháme lasagnu asi 10 minút odstáť, aby lepšie stuhla a ľahšie sa krájala. Podávame teplé ako hlavné jedlo, ktoré zasýti a príjemne poteší chuťové poháriky.