Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Zeleninová lasagna
40 min.
Príprava
50 min.
Pečenie
4 os.
Porcia

Zeleninová lasagna

4 / 5.0
| Vaše hodnotenie receptu

Ingrediencie

  • 200 g lasagnových rezancov
  • 1 stredná cuketa (cca 200 g)
  • 1 stredný baklažán (cca 250 g)
  • 1 červená paprika (cca 150 g)
  • 200 g cherry paradajok
  • 1 cibuľa (cca 100 g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 600 ml mlieka
  • 150 g strúhaného syra (napr. ementál
  • mozzarella alebo parmezán)
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • sušené oregano
  • sušená bazalka

Postup prípravy

Najprv si predhrejeme rúru na 200 °C. Cuketu, baklažán a papriku umyjeme, nakrájame na tenké plátky alebo kolieska. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno. Na plech dáme papier na pečenie, rozložíme cuketu, baklažán, papriku a cherry paradajky, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou, čiernym korením, sušeným oreganom a bazalkou. Pečieme v rúre asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne a nezačne byť mierne karamelizovaná.

Medzitým si pripravíme bešamelovú omáčku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a za stáleho miešania varíme pár minút, aby sa múka zapražila, ale nezhnedla. Postupne prilievame mlieko a miešame, kým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou, čiernym korením a prípadne štipkou muškátového orieška.

Na dno zapekacej misy nalejeme trošku bešamelu, potom vrstvu lasagnových plátkov, na ne rozložíme polovicu pečenej zeleniny, opäť bešamel a posypeme syrom. Tento postup zopakujeme so zvyšnou zeleninou a plátkami lasagní. Na vrch dáme poslednú vrstvu lasagní, bešamel a posypeme zvyšným syrom.

Lasagnu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým vrch nie je zlatistý a chrumkavý. Po upečení necháme lasagnu asi 10 minút odstáť, aby lepšie stuhla a ľahšie sa krájala. Podávame teplé ako hlavné jedlo, ktoré zasýti a príjemne poteší chuťové poháriky.

Hodnotenia receptu

Miroslava
20.07.2025 - 06:01
Celkom fajn recept, zeleninová lasagna chutí chutne a je ľahká na prípravu. Trochu som si upravila množstvá podľa seba, ale naozaj odporúčam vyskúšať, najmä na jar a leto keď je čerstvá zelenina.