
Domáca šarlotka s jablkami a škoricou
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 150 g masla
- 4 stredné jablká
- 2 čajové lyžičky škorice
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- štipka soli
Postup prípravy
Najskôr si pripravíme jablká. Ošúpeme ich, odstránime jadrovník a nakrájame na tenké plátky. V miske ich premiešame so škoricou a trochou cukru podľa chuti, aby sa rovnomerne obalili. V druhej mise zmiešame múku s práškom do pečiva a so štipkou soli. V ďalšej miske vyšľaháme maslo s cukrom do peny, potom postupne pridávame vajcia, vanilkový cukor a mlieko. Suché ingrediencie pomaly pridáme k mokrým a dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
Vymastíme okrúhlu formu na pečenie a polovicu cesta rovnomerne rozotrieme na jej dno. Na cesto poukladáme vrstvu jablkovej zmesi. Následne prikryjeme zvyškom cesta a pomocou vidličky alebo noža vytvoríme na povrchu niekoľko miernych zárezov, aby mohol uniknúť paru.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 45 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu a koláč nebude na dotyk pevný. Po vytiahnutí z rúry necháme šarlotku trochu vychladnúť, potom ju môžeme podávať. Výborne sa hodí k šálke čaju alebo kávy a môžete ju podávať aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny.