
Pečený karfiolový gratin
Ingrediencie
- 1 stredný karfiol (cca 700 g)
- 500 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 150 g strúhaného syra cheddar alebo ementál
- 100 g strúhaného parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- muškátový oriešok štipka
- 2 PL olivového oleja
- čerstvé bylinky na ozdobu (petržlen
- tymián)
Postup prípravy
Predhrejte rúru na 200 °C. Karfiol dôkladne umyte a rozoberte na menšie ružičky. V hrnci priveďte vodu do varu, osolte ju a karfiol krátko, asi 5 minút, blanšírujte. Potom ho sceďte a nechajte trochu vychladnúť. Medzitým pripravte bešamelovú omáčku – v hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a za stáleho miešania ju opražte do svetložlta. Postupne prilievajte mlieko a miešajte, aby nevznikli hrudky. Omáčku dochuťte soľou, korením, najemno pretlačeným cesnakom a štipkou muškátového orieška. Omáčku varte, kým nezhustne a potom ju odstavte. Do pekáča vymazaného olivovým olejom rozložte karfiol, zalejte pripravenou bešamelovou omáčkou a posypte strúhaným syrom cheddar a parmezánom. Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu a syry sa roztopia. Po vybratí z rúry nechajte niekoľko minút odležať a potom podľa chuti ozdobte čerstvými bylinkami. Podávajte teplé ako hlavné jedlo alebo prílohu.