
Pečené bataty plnené špenátom a feta syrom
Ingrediencie
- 2 veľké bataty
- 200 g čerstvý špenát
- 150 g feta syr
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- štipka muškátový oriešok
- 50 g nastrúhaný parmezán (voliteľné)
Postup prípravy
Bataty dôkladne umyjeme a prekrojíme na polovice pozdĺžne. Potrieme ich olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Položíme ich rezanou stranou dole na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 40 až 45 minút, kým nie sú mäkké.
Medzitým si pripravíme plnku. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do zmäknutia a zlatista. Pridáme umytý špenát a dusíme, kým nezvädne. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového oriešku. Po odstavení pridáme rozdrobený feta syr a dobre premiešame.
Upečené bataty necháme mierne vychladnúť, potom lžicou vydlabeme dužinu tak, aby sme nechali asi 1 cm okraj. Vydlabanú dužinu pridáme k špenátovo-syrovej zmesi a všetko dobre premiešame.
Zmes naplníme späť do batatových polovíc, navrchu posypeme nastrúhaným parmezánom, ak používame, a dáme zapiecť na ďalších 10 minút do rúry, aby sa syr pekne roztopil a vytvoril zlatistú kôrku.
Podávame teplé ako hlavné jedlo s čerstvým šalátom alebo ako prílohu k mäsu. Tento recept je výborný svojou kombináciou chutí i farebnosťou na tanieri.