
Jablkový koláč s orechmi a škoricou
Ingrediencie
- 300 g hladká múka
- 150 g cukor
- 3 kusy jablká
- 100 g vlašské orechy
- 2 kusy vajcia
- 100 ml rastlinný olej
- 1 čajová lyžička prášok do pečiva
- 1 čajová lyžička škorica
- 1 balíček vanilkový cukor
- štipka soľ
Postup prípravy
Predhrejte rúru na 180 °C. Jablká očistite, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na menšie kúsky. Vlašské orechy nasekajte na menšie kúsky. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia spolu s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte rastlinný olej a dôkladne premiešajte. V druhej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ. Postupne vmiešavajte suché ingrediencie do mokrých, až vznikne hladké cesto.
Do cesta pridajte nakrájané jablká a nasekané orechy, jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie (napríklad 24 cm priemer). Pečte v predhriatej rúre 40-45 minút, alebo kým nie je koláč zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté.
Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme. Podávajte samostatne alebo s čajom či kávou. Tento jablkový koláč je ideálny ako sladká bodka dňa a poteší celú rodinu svojim bohatým a harmonickým chuťovým profilom.