Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Pečená zeleninová lasagna
40 min.
Príprava
40 min.
Pečenie
6 os.
Porcia

Pečená zeleninová lasagna

Ingrediencie

  • 250 g lasagne plátky
  • 2 stredné cukety
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 1 stredná cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g drvených paradajok
  • 200 ml paradajkovej omáčky
  • 300 ml mlieka
  • 40 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 150 g ricotty
  • 150 g mozzarelly
  • 100 g parmezánu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • sušené bylinky (oregano
  • bazalka)

Postup prípravy

Najskôr si pripravíme zeleninu: cukety, mrkvu, červenú a žltú papriku umyjeme a nakrájame na drobné kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olivový olej a orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, a po chvíli pridáme nakrájanú zeleninu. Orestujeme zeleninu dovtedy, kým mierne nezmäkne, asi 5-7 minút. Zalejeme drvenými paradajkami a 200 ml paradajkovej omáčky, dochutíme soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami podľa chuti. Omáčku necháme na miernom ohni redukovať približne 15 minút.

Medzitým pripravíme bešamelovú omáčku: maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme múku a zarestujeme ju do svetložlta. Postupne pridávame mlieko za stáleho miešania, aby sa netvorili hrudky. Omáčku varíme, kým nezhustne a dochutíme soľou a štipkou muškátového orecha, ak máte radi.

Rúru predhrejeme na 180 °C. Do zapekacej misy vrstvíme postupne: najskôr tenkú vrstvu paradajkovej zeleninovej omáčky, potom plátky lasagní, ďalej bešamel, ricottu, nastrúhanú mozzarellu a trochu parmezánu. Pokračujeme vo vrstvách dovtedy, kým miniete všetky suroviny, pričom horná vrstva by mala byť bešamelová a posypaná parmezánom na peknú zlatú kôrku.

Lasagnu pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút, až kým povrch nebude zlatistý a sýty. Po upečení necháme lasagnu chvíľu odstáť, aby sa jednotlivé vrstvy spojili.

Podávame ako hlavné jedlo s čerstvým šalátom. Výborne chutí aj na druhý deň, keď v chladničke ešte lepšie prajesťuje a chute sa prepoja.

Hodnotenia receptu

Nikto zatiaľ recept nehodnotil.