
Pečená zeleninová lasagna
Ingrediencie
- 250 g lasagne plátky
- 2 stredné cukety
- 2 stredné mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 stredná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g drvených paradajok
- 200 ml paradajkovej omáčky
- 300 ml mlieka
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky
- 150 g ricotty
- 150 g mozzarelly
- 100 g parmezánu
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- sušené bylinky (oregano
- bazalka)
Postup prípravy
Najskôr si pripravíme zeleninu: cukety, mrkvu, červenú a žltú papriku umyjeme a nakrájame na drobné kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olivový olej a orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, a po chvíli pridáme nakrájanú zeleninu. Orestujeme zeleninu dovtedy, kým mierne nezmäkne, asi 5-7 minút. Zalejeme drvenými paradajkami a 200 ml paradajkovej omáčky, dochutíme soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami podľa chuti. Omáčku necháme na miernom ohni redukovať približne 15 minút.
Medzitým pripravíme bešamelovú omáčku: maslo rozpustíme v menšom hrnci, pridáme múku a zarestujeme ju do svetložlta. Postupne pridávame mlieko za stáleho miešania, aby sa netvorili hrudky. Omáčku varíme, kým nezhustne a dochutíme soľou a štipkou muškátového orecha, ak máte radi.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Do zapekacej misy vrstvíme postupne: najskôr tenkú vrstvu paradajkovej zeleninovej omáčky, potom plátky lasagní, ďalej bešamel, ricottu, nastrúhanú mozzarellu a trochu parmezánu. Pokračujeme vo vrstvách dovtedy, kým miniete všetky suroviny, pričom horná vrstva by mala byť bešamelová a posypaná parmezánom na peknú zlatú kôrku.
Lasagnu pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút, až kým povrch nebude zlatistý a sýty. Po upečení necháme lasagnu chvíľu odstáť, aby sa jednotlivé vrstvy spojili.
Podávame ako hlavné jedlo s čerstvým šalátom. Výborne chutí aj na druhý deň, keď v chladničke ešte lepšie prajesťuje a chute sa prepoja.