
Kurací perkelt s haluškami
Ingrediencie
- 500 g kuracie stehno bez kosti a kože
- 2 veľké cibule
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti alebo oleja
- 2 polievkové lyžice mletej sladkej papriky
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 500 ml kuracieho vývaru
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 300 g múky
- 200 ml vody
- 1 vajce
- štipka soli
Postup prípravy
Na prípravu kuracieho perkeltu najskôr nakrájajte cibuľu na jemno. V hrnci rozohrejte bravčovú masť alebo olej a osmažte na nej cibuľu do zlatista. Pridajte mletú sladkú papriku a rýchlo premiešajte, aby paprika nezhorela. Kuracie mäso nakrájajte na menšie kúsky a pridajte do hrnca k cibuli s paprikou, osmažte chvíľu zo všetkých strán. Potom pridajte múku, premiešajte a zalejte kuracím vývarom. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti a necháme pokrm pomaly dusiť pod pokrievkou asi 40 minút, kým mäso nezmäkne.
Medzitým pripravte halušky. V miske zmiešajte múku so soľou, pridajte vajce a vodu a vypracujte hladké cesto. Z cesta pomocou lyžice alebo špeciálneho pomôcky na halušky vyklepávajte malé kúsky priamo do vriacej osolenej vody. Halušky varte, kým nevyplávajú na povrch, potom ich vyberte a nechajte dobre odkvapkať.
Kurací perkelt podávajte horúci s čerstvo uvarenými haluškami. Toto jedlo je skvelým príkladom bohatej slovenskej kuchyne a poteší každého milovníka tradičných chutí.