
Bratislavské rožky
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček suchého droždia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 200 g mletých orechov
- 150 g práškového cukru (na náplň)
- 2 PL mlieka (na náplň)
Postup prípravy
Najprv si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozmiešame suché droždie so 1 lyžicou cukru a necháme 10 minút odstáť, kým sa vytvorí pena. V mise zmiešame hladkú múku, vanilkový cukor, zvyšok cukru, vajce a rozpustené maslo. Pridáme kvások a vypracujeme hladké a elastické cesto. To prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, až kým zdvojnásobí svoj objem.
Medzitým si pripravíme orechovú náplň. Mleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a pridáme 2 lyžice mlieka, aby sme vytvorili hladkú pastu.
Po vykysnutí cesta ho rozdelíme na menšie kúsky, ktoré vyvaľkáme na oválne placky. Na každý kúsok cesta natrieme orechovú plnku a zrolujeme ho do tvaru rožka. Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rožky necháme ešte 15 minút podkysnúť a potom ich pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút, kým krásne nezíska zlatistú farbu. Po dopečení ich necháme vychladnúť a môžeme podávať.