Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Hovädzí guláš podľa tradičného receptu
30 min.
Príprava
120 min.
Pečenie
6 os.
Porcia

Hovädzí guláš podľa tradičného receptu

Ingrediencie

  • 700 g hovädzieho mäsa na guláš
  • 3 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL mletej pálivej papriky
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 1 ČL rasce
  • 2 stredné mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 červená paprika
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie podľa chuti
  • 500 ml hovädzieho vývaru alebo vody

Postup prípravy

Najskôr si pripravíme mäso, ktoré nakrájame na kocky s veľkosťou približne 2×2 cm. Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno. V hrnci alebo hlbokej panvici rozpálime bravčovú masť alebo olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme ju na miernom ohni do zlatista, aby získala jemne sladkastú chuť, čo je základom pre dobrý guláš. Potom pridáme na jemno nakrájaný cesnak, rasu a obe druhy papriky. Krátko premiešame, aby paprika nezhorela a pustila svoju arómu.

Pridáme nakrájané hovädzie mäso a zo všetkých strán ho prudko osmažíme, aby sa zatiahlo a získalo farbu. Následne mäso osolíme a okoreníme podľa chuti. Zalejeme ho horúcim hovädzím vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso úplne ponorené. Prikryjeme a necháme dusiť na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.

Medzitým očistíme mrkvu, zemiaky a červenú papriku. Mrkvu a papriku nakrájame na menšie kúsky, zemiaky na kocky. Po uplynutí času pridáme zeleninu k mäsu a varíme ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne a guláš získá hustú a bohatú konzistenciu.

Ak je guláš príliš hustý, pridáme trochu vody alebo vývaru. Na záver podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame horúce s čerstvým chlebom alebo knedľou. Tento recept je ideálny pre rodinnú večeru či stretnutie s priateľmi.

Hodnotenia receptu

Nikto zatiaľ recept nehodnotil.