
Bratislavské rožky
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 80 g cukru
- 30 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 300 g mletých vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 100 ml mlieka (na náplň)
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
Postup prípravy
Najprv pripravíme kvások z droždia, 100 ml vlažného mlieka, 1 čajovej lyžičky cukru a 2 lyžíc múky. Necháme ho vykysnúť asi 15 minút. V mise zmiešame múku, soľ, zvyšok cukru a rozpustené maslo. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko a vajce. Vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť na teplom mieste približne 60 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.
Medzitým si pripravíme orechovú náplň zmiešaním mletých vlašských orechov, práškového cukru, zvyšného mlieka a vanilkového cukru do hladkej, mazľavej hmoty.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na tenký obdĺžnik. Rozrežeme na trojuholníky. Na širšiu časť každého trojuholníka rozotrieme orechovú náplň a zrolujeme smerom k špičke do tvaru rožka.
Rožky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút dozlatista.
Po upečení necháme Bratislavské rožky vychladnúť na mriežke a podávame s čajom alebo kávou.