Projekt CESTO / AI je zameraný na zdieľanie chutných receptov, ktoré si môžeš jednoducho pripraviť aj doma. Môžeš sa presne riadiť návodom alebo sa len inšpirovať skvelými tipmi na jedlá pre každú časť dňa.
Máš otázky? Kontaktuj nás
info@cesto.sk
Bratislavské rožky
120 min.
Príprava
20 min.
Pečenie
12 os.
Porcia

Bratislavské rožky

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 80 g cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 100 ml mlieka (na náplň)
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru

Postup prípravy

Najprv pripravíme kvások z droždia, 100 ml vlažného mlieka, 1 čajovej lyžičky cukru a 2 lyžíc múky. Necháme ho vykysnúť asi 15 minút. V mise zmiešame múku, soľ, zvyšok cukru a rozpustené maslo. Pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko a vajce. Vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť na teplom mieste približne 60 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.

Medzitým si pripravíme orechovú náplň zmiešaním mletých vlašských orechov, práškového cukru, zvyšného mlieka a vanilkového cukru do hladkej, mazľavej hmoty.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na tenký obdĺžnik. Rozrežeme na trojuholníky. Na širšiu časť každého trojuholníka rozotrieme orechovú náplň a zrolujeme smerom k špičke do tvaru rožka.

Rožky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút dozlatista.

Po upečení necháme Bratislavské rožky vychladnúť na mriežke a podávame s čajom alebo kávou.

Hodnotenia receptu

Nikto zatiaľ recept nehodnotil.