
Karfiolový guláš
Ingrediencie
- 1 karfiol (cca 700 g)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL bravčovej masti alebo oleja
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 0.5 ČL mletej pálivej papriky (voliteľné)
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL majoránky
- 1 PL hladkej múky
- 800 ml zeleninového alebo vývaru z mäsa
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 1 čerstvá zelená paprika
- 2 stredné paradajky nebo 200 ml passaty
- 1 ČL cukru
Postup prípravy
Karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak roztlačíme alebo nasekáme na malé kúsky. V hrnci rozohrejeme masť alebo olej, pridáme cibuľu a restujeme do zlatista. Pridáme cesnak, rascu, mletú papriku a krátko orestujeme, aby sa koreniny rozvoňali, ale dávame pozor, aby sa paprika nepripálila. Pridáme hladkú múku a krátko ju spolu s koreninami opražíme. Potom prilievame po častiach vývar alebo zeleninový vývar, za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme nakrájanú papriku a paradajky nakrájané na kúsky alebo passatou, pridáme cukor, soľ a korenie podľa chuti. Pridáme karfiolové ružičky a všetko varíme na miernom ohni približne 20 minút, kým karfiol nezmäkne a guláš zhustne. Podávame horúce, ideálne so chlebom alebo zemiakmi.